Bra arkitektur kommer alltid att bestå, och arkitekturen är det konstuttryck som formar våra städer och vår uppfattning om modernitet. Arkitekterna av vår tid är ofta anonyma för den stora massan, men deras byggnadsverk är det inte. Här lyfter vi fram några av de bästa arkitekterna på 2000-talet. En av de mer kända är portugisen Álvaro Siza, amerikanen Antoine Predock, holländaren Ben van Berkel, fransschweizaren Bernard Tschumi och svensken Gert Wingård.

Portugisen Álvaro Siza fick sitt genombrott med Portugals monumentala paviljong till världsutställningen 1998 som hölls i Lissabon. Paviljongen kan ses som en storslagen skulptur i modernistisk anda med rena linjer utformade efter praktiska behov som solskydd och ljusinsläpp. Siza fick det prestigefyllda Pritzker Prize 1992. En av Antoine Predock mest kända verk är The Canadian Museum for Human Rights i Winnipeg. Strukturen är inspirerad av vingarna på en duva som sluter sig om fågelkroppen.

Arkitekterna bakom 2000-talets mest kända byggnadsverk

Museum och teatrar är vår tids största arkitektoniska verk

Den holländske arkitekten Ben van Berkel är mest känd för sina två teatrar i Holland; Theatre de Stoep och Theatre Agora. Theatre de Stoep i Spijkenisse med sin böljande vita fasad intill vattenspegeln sätter en modern prägel på hela staden. Bernard Tschumi är verksam i New York och har undervisat i dekonstruktivism. Detta märks framför allt i det storslagna New Acropolis Museum i Aten, Grekland, som ligger som en dov modernistisk pendang vid foten av ruinernas Akropolis.

Framstående arkitekter har ofta skapat moderna museum och två av Europas mest tongivande museum är Guggenheim i Bilbao ritat av Frank Gehry och Maxxi i Rom, ritad av Zaha Hadid. Guggenheimmuseet har med sina intrikata böljande former i aluminium stått som modell för många arkitekter efter Frank Gehry. Zaha Hadid lade i Maxxi museum stor omsorg på museets insida med svarta rulltrappor i kontrast mot de vita väggarna och utsidans vita ljuslådor.

Gert Wingårdh är Sveriges mest kände arkitekt, mycket på grund av hans kontroversiella skapelser som Scandic Victoria Tower i Kista och House of Sweden i Washington DC. Hans arkitektur är modernistisk där kuber och fasadbeklädnad ofta hålls upp av pelare och stora fönsterpartier, eller med kontrasterande rundade former. Vi berörs alla av arkitekturen som omger oss, vare sig vi uppskatter den eller inte. Med nya behov förändras och förnyas våra städer, och arkitekturen visar vägen.