Det är viktigt att ha klart för sig skillnaderna mellan att studera till inredningsarkitekt och att läsa till inredare. En legitimerad inredningsarkitekt har studerat på högskola i fem år, medan ingen legitimation krävs för att arbeta som inredare. Skillnaden mellan en inredningsarkitekt och en inredare är att en inredare enbart arbetar med dekorativa detaljer. Du kan läsa till inredare på distans i Sverige, kurser finns som varar allt från några veckor, till flera månader eller terminer.

Olika typer av utbildningarSom inredare arbetar du med att styla ett rum, genom att ändra och byta ut inredning. Even Steven Education har en distanskurs som kostar 3 500 kronor. I kursen får du lära dig om olika inredningstekniker och möbleringsplaner. Kursen, som rekommenderas att du går på fyra veckor, innehåller även färglära, ljussättning och stilguider. Du sätter ihop ett ”case” genom att använda digitala ritprogram och moodboards, vilket hjälper dig senare när du arbetar med kunder.

Distansutbildningar där du kan få certifikat och diplom

Olika typer av utbildningarTvå kända svenska inredare, Lulu Carter och Maria Celin, arbetar på distansinstitutet. Här hittar du en kurs som motsvarar två terminers studier, du väljer dock helt själv om du vill läsa kursen fortare eller studera i ett långsammare tempo. Kursen läses på distans och berättigar inte till CSN-lån, den kostar 21 900 kronor inklusive moms. Du kan dela upp betalningarna. Du kan få ett certifikat, och även ett diplom, om du får ditt arbetsprov godkänt.

Grafiska Akademin erbjuder en kurs där du efter avklarade studier blir certifierad inredningsdesigner. Du kan arbeta professionellt, antingen som anställd eller genom att driva ditt eget företag. I din yrkesroll kan du erbjuda tjänster inom en rad olika inredningsprojekt, så som exempelvis butiksinredare, dekoratör eller på utställningar /event. Utbildningen är självstyrd, vilket innebär att du studerar i den takt som passar dig. Kursen kostar 27 900 kronor inklusive moms, och du kan betala den på avbetalning.

Inredningskurser Sverige AB har sedan 2007 utbildat inredare. Basen för deras utbildningar ligger i Malmö, Göteborg och Stockholm. Deras kurser fokuserar på att erbjuda praktiska övningar, vilket ska hjälpa dig när du börjar arbeta. Det finns även en distansutbildning för inredare. Framförallt utbudet med distanskurser som fokuserar sig på inredning är stort i Sverige. Att studera på distans ger dig en möjlighet att studera i din egen takt, samtidigt som du arbetar.