Arkitektur är ett spännande och populärt ämne som just nu har fått ett medialt uppsving, kanske främst tack vare det så kallade arkitekturupproret. Det är en gräsrotsrörelse som vänder sig mot modern arkitektur (vilken de ofta beskriver som tråkiga ”lådor”), och istället vill man gå tillbaka till en mer klassisk arkitektur. För den som vill ha en motpol till detta är ett besök på Sveriges Arkitekter rekommenderat. Där kan man också läsa mycket om yrket.

Grymma hemsidor om arkitekturInternationellt sett är ett av de allra största forumen skyscrapercity.com. Här är diskussionen framförallt, som namnet kanske antyder, inriktad på de riktigt höga husen: skyskraporna. Här hittar du diskussioner inriktade på skyskrapor i olika länder och världsdelar, uppdelat på funktion. Utöver det finns också mer allmänna diskussioner om arkitektur, samt gott om fototrådar. Det sistnämnda är en veritabel guldgruva där man kan sitta i timmar och titta på hus som sträcker sig mot himlen.

Arkitekturtidningar online

Utöver användargenererade hemsidor som handlar om arkitektur finns det också gott om olika onlinetidningar som behandlar ämnet. I Sverige är den naturliga målpunkten Tidningen Arkitektur. Den grundades 1901 och är därmed Sveriges äldsta tidskrift om arkitektur. Online har de en snygg och lättöverskådlig hemsida, där de publicerar ett urval av de artiklar som funnits i papperstidningen. De har ett brett perspektiv på arkitektur, och lyfter även inredningsdesign, energieffektiva byggnader med mera.

Grymma hemsidor om arkitekturEn stor internationell tidning är Architectural Digest, som har ett ännu bredare perspektiv på arkitektur. De gör också rena inredningsreportage, och skriver om byggnader och arkitekturtrender från hela världen. Här kommer den arkitekturintresserade kunna hitta nästan obegränsat med information och inspiration inom ämnet. Att prenumerera på Architectural Digest i pappersform är också rekommenderbart. Det är en tidning som är härlig att bläddra i, och det finns mycket mer i papperstidningen än online.

En arkitekttidning baserad i Storbritannien som är riktigt bra är Dezeen. Den är relativt nystartad (2006), och knoppades av från en blogg som tidigare låg hos tidningen Independent. Jämfört med de andra har Dezeen en mer modern design och ett ”hippare” anslag. Det här är en tidning för de vars främsta fokus är London, New York och Berlin. Utöver att driva tidning delar Dezeen också ut Dezeen Awards, som årligen belönar den bästa arkitekturen i världen.