Det danska mysfenomenet hygge har spridit sig runt om i världen. Ordet hygge finns numera i engelska ordlistor och det har inspirerat filmer och böcker. Den danska sättet att värdesätta gemenskap och interaktion med andra människor har lett till kollektioner med saker till hemmet som kan hjälpa till att sprida en skön känsla, allt från filtar till stearinljus. Syftet är att skapa en mysig och avkopplande stämning för att njuta av livet med familj och vänner.

Att definiera innebörden i ”hygge” är inte enkelt. Hygge handlar om att skapa en atmosfär som är mysig samt att uppnå en skön känsla av välmående. Att vistas inomhus under den mörka årstiden och njuta av det goda i livet. Dagens värld karakteriseras av ökat samhällstryck samtidigt som välbefinnande har fått en alltmer framträdande betydelse. Att visas tillsammans med människor som du tycker om är ett sätt att uppnå belåtenhet.

Hur skapar du en hygge-känsla?

Tid för hygge

Den danska inredningsstilen har stora likheter med vår svenska stil, vilket innebär att steget till att skapa en hygge-känsla i ditt hem inte behöver vara stort och komplicerat. Ljus är en självklarhet när det kommer till att göra det mysigt. Levande ljus eller värmeljus i ljuslyktor sprider en varma känsla i rummet. Växter sätter färg på rummet och skapar en ombonad stämning. Enkel design på krukor ger ett naturligt intryck där växterna står i centrum.

Hygge är en varm känsla, men det är också viktigt att du håller dig varm. Varma plädar och fluffiga mattor skapar en skön stämning. Kuddar och mjuka sammetsfåtöljer eller andra mjuka material och textiler ger en varm atmosfär. Hygge-känsla är att krypa ihop under en varm pläd och läsa en bok. Böcker får gärna ligga framme och bli en del av inredningen. Lägg böcker på soffbord och i sovrummet för att skapa en gemytlig känsla.

God mat och varma drycker är också en del av hyggekulturen. Stora koppar med te, kaffe eller varm choklad är perfekta att värma händerna på medan du kurrar ihop dig i soffan med en mysig bok. Att samlas i köket för att laga god mat och smaskiga efterrätter samtidigt som du har ett trevligt samtal med dina kompisar är en del av hygge. Köket är ofta hemmets hjärta och en perfekt samlingspunkt för hygge.