I Sverige finns flera institutioner för svensk design och inredning. Tre exempel är Nordiska Galleriet, Svenskt Tenn i Stockholm och Lammhults möbler i samhället med samma namn i Småland. Dessa inredningsbutiker har försett svenskarna med god design av hög kvalitet genom decennier. Här har man alltid kunnat hitta designföremål som står sig genom åren, som möbler klädda i Joseph Franks färgstarka tyger på Svenskt Tenn, och Carl Malmstens klassiker som man alltid kunnat hitta på Lammhult.

Svensk arkitektur och designDesigntraditionen lever friskt vidare. Flera av Lammhults egna formgivare har ritat möbler som redan blivit moderna klassiker, exempelvis Gunilla Allards fåtölj och bord på hjul. Ett annat svensk företag som fört ut svensk design i världen är Ikea. Idag är många av deras formgivare internationella men flera av deras kända möbler i PS-kollektionen är ritad av svenskar, som Mats Wahl och Thomas Sandell. Vid sidan av Gert Wingårdh är Thomas Sandell en av Sveriges mest kända arkitekter.

Svenska designers på Nordiska Galleriet och Ikea

Nordiska Galleriet säljer designmöbler från möbelformgivare över hela världen, med fokus på danska designers. De svenska designers de lyfter fram är Monica Förster, Mats Theselius och Nils Strinning med den berömda stringhyllan. Monica Förster är främst känd för sina skulpturala mässingsvaser för Skultuna, men hon har även designat lampor, bord och soffor. Mats Theselius cylinderformade älgskinnsfåtölj säljs för stora belopp på aktioner världen över. Det gula skåpet National Geographic är en annan av hans moderna designklassiker.

Jonas Bohlin är en annan känd svensk designer som bland annat har skapat betongstolen. Tillsammans med arkitekten Thomas Sandell ritade han inredningen till restaurangen Rolfs Kök i Stockholm, som snabbt blev känd för sin blandning mellan svensk tradition och amerikansk shakerstil. Thomas Sandell har ritat möbler för många stora producenter, bland annat svenska Asplund, Swedese och Ikea. Han är även en framstående arkitekt och inredare och har inrett såväl moderna museet som arkitekturmuseum.

En text om svensk inredning är inte komplett om den inte nämner Ikea. Ikeas mission är att låta vanliga människor ha råd med god design. För designserien PS har de anlitat kända formgivare, bland annat nämnda Thomas Sandell som ritat omtyckta skåp, byråer och fåtöljer i ljus skandinavisk stil. Idag är de flesta formgivarna utländska, men den intrikata taklampan Ikea PS 2014 som fortfarande finns i dagens sortiment är designad av den svenske industridesignern Mats Wahl.