Tumblr som låter sina användare dela bilder, videos och text är ett paradis för alla de som älskar arkitektur. Många av vår tids stora De populäraste arkitekterna på Tumblrsarkitekter delar bilder där, och det är långt ifrån bara egna verk, utan framför allt inspiration från hela världen, från högstående kultur till konst, design och bakgator i en stad långt borta. Andreas Angelidakis, Archive of Affinities, Subtilitas, Architecture Pastebook och Pink Frequency är några av bloggarna som är värda att följa.

Andreas Angelidakis är en arkitekt som bor i Aten. Han verkar dock även som konstnär, lärare och konstkurator, både i Aten och i andra städer runt om i Europa. Angelidakis utgår ofta från en av Atens många ruiner och använder historien som grund för vidare idéer, men han kan också göra tvärtom: utgå från en byggnad och omforma den med hjälp av ruiner, foto, film, installationer, fakta och fiktion för att skapa unika utställningar.

Archive of Affinities, Subtilitas, Architecture Pastebook och Pink Frequency

Archive of Affinities skulle kunna översättas till Arkiv av samhörigheter. Bloggen drivs av den amerikanske arkitekten Andrew Kovacs som beskriver den som sitt längsta projekt någonsin. Det saknar uppdragsgivare, budget och deadline, och man kan anta att det därför kan fortsätta så länge han har råd, tid och lust. Kovacs verkar i Kalifornien och på bloggen lägger han upp foton och teckningar på arkitektoniska verk, många enkla och andra helt omöjliga.

Subtilitas är latinskt och betyder enligt bloggen med samma namn: fin textur, logik, detaljer, slank, exakt, skarphet, precision. Kanske subtiliteter är en bra översättning. Bloggen är en samling av ”förfinad arkitektur” och drivs av en arkitekt och designer från Los Angeles. Den kan liknas vid en heminredningsblogg eller mäklarannons för extremt sparsmakade hem, ofta med väggar och golv av rå betong. Tumblrbloggen Architecture Pastebook drivs av arkitekten och fotografen Andy Matthews from Peckham, England.

Andy Matthews fyller sin blogg med bilder som han hittar under sina researchresor eller på platser eller byggnader som är utmärkande för sin design. Fotona håller hög kvalitet och visar såväl detaljer som vinklar och vidare vyer över byggnaderna. Pink Frequency är en av de mer udda och mystiska arkitekturbloggarna. Här läggs alla typer av poster upp inom konst, mode och arkitektur, varav en hel del är pråliga, grälla pastisher.